Friesland
Friesland grenst in het oosten aan Drenthe en Groningen. In het zuiden liggen de provincies Overijssel en Flevoland tegen Friesland aan. Via de afsluitdijk kun je vanuit Friesland in Noord-Holland komen. Ook grenst Friesland tegen de Waddenzee en het IJsselmeer. De waddeneilanden Ameland, Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling horen tevens bij de provincie. Deze Waddeneilanden grenzen aan de Noordzee. De grootste plaatsen van de provincie zijn Leeuwarden, Drachten en Sneek. Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie.
Friesland is qua oppervlakte (en dit is inclusief het water dat erbij hoort) de grootste provincie van Nederland. Op Drenthe na is de provincie met de laagste dichtbevolktheid.
De Friese taal
In Friesland worden twee talen gesproken. Nederlands en Fries. Fries wordt daar ook wel uitgesproken als ‘Frysk’. Het Fries wordt erkend als officiële taal. Tijdens het schoolexamen op de middelbare school is Fries een examenvak. Ook de overheid en de media maakt gebruik van de taal. De plaatsnamen in Friesland hebben slechts één officiële naam, hoewel de bevolking vaak ook een Friese uitspraak heeft voor de plaatsen of gemeentes.
Binnen het Fries zijn er veel dialecten te vinden. Hoe dit dialect klinkt is afhankelijk van de streek waar u zich bevindt. In grotere steden wordt vaak gebruik gemaakt van het Stadsfries. Dat is een Nederlands dialect die veel invloeden heeft van het Fries.
Als je vanuit een ander land of een andere provincie in Friesland terecht komt, krijg je een speciaal informatiepakket waarin je wordt uitgelegd hoe de situatie met de twee talen in elkaar zit.
In het oosten van Friesland kun je ook nog het Groningse dialect tegenkomen.. In het zuiden wordt in sommige plaatsen Nedersaksisch gesproken, wat een erkende streektaal is in zowel Nederland als Duitsland.
De omgeving van Friesland
Het Friese landschap kenmerkt zich vooral aan het agrarische gebied. Er wordt veel aan zuivelindustrie gedaan. Onderweg zul je dus veel weiland, boerderijen en molens tegenkomen.Tevens heeft Friesland veel meren te vinden, waar vooral veel aan watersportrecreatie wordt gedaan. De provinciale natuurbeheerder ‘It Fryske Gea’ beheert ruim vijftig verschillende natuurgebieden, die ongeveer 18.700 hectare bevatten. Er zijn ook drie bekende cultuurgebieden in de provincie. De Kleistreek, de Friese Wouden en de Zuidwesthoek.
De Waddeneilanden die bij Friesland horen, zijn in de zomer een belangrijke bron van inkomsten. Er komen veel toeristen op af, die met een veerboot een tijdje op de eilanden vertoeven. Op deze eilanden kunnen toeristen genieten van de natuur en lange fiets- of wandeltochten maken. Ook het strand is vaak erg populair. Tevens is het Wadlopen erg populair. Tijdens het wadlopen loopt u tijdens laag water van het vasteland naar een eiland. Voor deze tochten zijn speciale wadlopersgidsen.
Sportevenementen in Friesland
Friesland staat bekend om verschillende sportevenementen. Eén van de bekendste is waarschijnlijk wel de elfstedentocht. Een schaatstocht die door elf steden in Friesland gaat. De tocht wordt alleen gehouden als het weer daar goed genoeg voor is, waardoor het maar zelden voorkomt dat er ook daadwerkelijk een elfstedentocht is.
Jaarlijks vindt er ook het evenement de Sneekweek plaats. Dit is het grootste evenement van Europa op de binnenwateren. De Sneekweek is vooral gericht op het zeilen, maar heeft ook voor de niet-waterliefhebbers veel te bieden. Zoals een braderie, een kermis, een boekenbeurs en een muziekfestival.
Inwoners | 642.998 |
Oppervlakte | 5.741 km2 |
Land | 3.349 km2 |
Water | 2.392 km2 |
Volkslied | De âlde Friezen |
Website | www.fryslan.nl |
Hoofdstad | Leeuwarden |